SALÓ DE CENT : ACTE DE LLIURAMENT DELS “PREMIS CIUTAT DE BARCELONA”

Image

El passat dijous dia 15 de febrer va tenir lloc l’acte solemne de lliurament dels “Premis Ciutat de Barcelona”, edició 2017, al Saló de Cent de l’Ajuntament, presidit per l’Excel·lentíssima Senyora, Ada Colau, alcaldessa de la Ciutat.

El Director, els membres del jurat i la Míriam Ortega, la nostra alumna de 4t curs de disseny gràfic dels Estudis Superiors de disseny equivalents a Grau , guanyadora del concurs pel disseny o re-disseny de la imatge gràfica dels “Premis”, hi vam ser convidats.

El Saló de Cent, espai emblemàtic i notori de l’Ajuntament, va ser realitzat pel mestre d’obres Pere Llobet l’any 1369, de planta rectangular, coberta plana i amb tres trams separats per dos grans arcs de mig punt. Per la seva il·luminació es van obrir quatre rosasses, els vitralls de les quals van ser realitzats per l’artista Nicolau de Maraya.
Al segle XVII es va decidir fer reformes seguint el gust del barroc : l’escultor Agustí Pujol va rebre l’encàrrec per fer el cadirat de fusta i el retaule del mur de la capçalera del Saló. El Saló va passar per diferents reformes fins que l’any 1914, a partir d’un nou projecte d’Enric Monserdà i Vidal, que mantenia l’estil gòtic històric del lloc, es va construir un cadirat gòtic, un paviment amb representacions dels escuts dels gremis i la ciutat i el retaule d’alabastre col·locat a la capçalera del Saló, que té a la seva part baixa les escultures de la Mare de Déu de la Mercè amb Sant Andreu i Santa Eulàlia, les dues copatrones de la Ciutat, realitzat l’any 1924.

Els llibrets-programa dels premis es donaven als convidats a l’entrada al Saló per tal de poder fer el seguiment de les persones i obres guardonades : el “projecte” realitzat per la Míriam, va ser d’una producció impecable, jugant amb els papers mats de portada i contraportada i amb la brillantor dels interiors, ressaltant a través de la imatge encunyada el número 17 en daurat i destacant amb aquest mateix to la pàgina central del llibret.

La personalitat del Saló de Cent es va combinar amb un muntatge auster i elegant , sota la direcció artística de Xavier Ricart i projecte d’il·luminació de Pep Bracons, que emfatitzava aquesta “B”, projectada en una pantalla de gran format des d’on la periodista de betevé Eva Arderius, conduïa l’acte al mateix temps que al costat del retaule una “B” de fusta compartia presidència de l’esdeveniment amb aquest. Tant la “B” com el retaule s’anaven il·luminant en llums de diferents colors, construint atmosferes suggestives a través dels mateixos. Cal assenyalar que aquesta cerimònia estava vinculada al Festival de Llum Barcelona 2018.

Contents i emocionats vam escoltar de la boca d’Eva Arderius en l’inici d’aquest esdeveniment les següents paraules : “El disseny de la imatge d’aquesta edició dels Premis Ciutat de Barcelona és obra de Míriam Ortega, alumna de l’Escola Superior de Disseny i Art la Llotja. Ortega ha estat la guanyadora del concurs organitzat per aquesta escola pública de disseny de la ciutat”.

Després del parlament d’obertura de l’acte per part de l’Alcaldessa, s’anaven succeint els parlaments de les persones guardonades , que rebien de la mà d’Ada Colau el guardó també en forma de B.

En acabar amb el darrer premi, l’Àliga de Barcelona, màxima representant protocol·lària de la Ciutat i que forma part del bestiari històric, va fer entrada al Saló amb dansa pròpia, recuperada a partir d’una melodia antiga trobada a l’arxiu parroquial de Santa Maria del Pi i denominada “Ball per a ballar l’Àliga de Barcelona”. Des de 1993 forma part del Seguici Popular de Barcelona i encara a dia d’avui encapçala el bestiari juntament amb el Lleó de la Ciutat. Així, l’Àliga de Barcelona té un protocol propi i representa a Barcelona quan així li ho requereixen, gaudint d’un lloc privilegiat en el calendari festiu de la ciutat, sobre tot per la Mercè i Santa Eulàlia. Està exposada permanentment al Palau de la Virreina on es pot visitar.

L’acte va tancar-se amb unes paraules de l’Alcaldessa, després de les quals les persones guardonades van fer-se amb ella la fotografia oficial.

Donem les gràcies molt particularment al cap de Relacions Institucionals de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Romañac , per haver-nos facilitat la possibilitat de poder-li explicar particularment a l’Alcaldessa qui era la Míriam i la presència de la nostra Escola a l’Acte dels Premis, podent-nos fer una fotografia “de família” amb ella, a la qual cosa va accedir amb simpatia i saber fer.

Una vegada més l’escola Llotja en la història rellevant de Barcelona, la nostra ciutat.


Maria José Vidal
Catedràtica d’Arts Plàstiques i Disseny

 

ACTE DE LLIURAMENT DELS “PREMIS CIUTAT DE BARCELONA” BTV