CULTURAL AGENDA

Mètode Hayter


Taller pràctic sobre el mètode Hayter de gravat calcogràfic a càrrec de Lourdes Figuera

29 i 31de maig de 2018

16h

ARTS LLIBRE WORKSHOP
Nau Arts del Llibre
ESDA LLotja, seu de Sant Andreu

Des de sempre hi ha hagut un gran interès per trobar formes per multiplicar el cromatisme de l'estampa i s'han desenvolupat diferents tècniques per imprimir a color, però sens dubte les tècniques de Stanley William Hayter han estat les més revolucionaries. S. W. Hayter, a mitjan segle XX, va aprofundir sobre un mètode basat en la viscositat de la tinta que té com a resultat la impressió multicolor a partir d'una sola planxa. Avui continua sent bàsic aprendre aquestes tècniques per aplicar i evolucionar en el gravat en color.

Lourdes Figuera,antiga alumna de gravat de la Llotja, ha treballat i après aquesta tècnica directament del taller que W. Hayter tenia a París. Lourdes treballa com a gravadora i artista i les seves obres estan majoritàriament treballades en aquesta tècnica.

+info...


Heliogravat al segle XXI

Taller de la tècnica del Heliogravat a càrrec del professor Carles Mitjà

5 i 6 de juny de 2018

16h - 20h
 
ARTS LLIBRE WORKSHOP
Nau Arts del Llibre
ESDA LLotja, seu de Sant Andreu
 
Carles Mitjà, graduat en Fotografia per la Universitat Politècnica de Catalunya, ha treballat com a fotògraf professional durant més de quinze anys. El seu treball ha estat dedicat principalment a l'editorial, publicitat i la fotografia industrial. Sempre s’ha interessat en el paisatge, tant natural com urbà. Des de 1996 fins 2014 s'ha dedicat exclusivament a ensenyar Tecnologia de la Imatge al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) al Campus de la UPC de Terrassa. A partir de febrer de 2014 es dedica a desenvolupar el seus projectes fotogràfics amb la tècnica del Fotogravat amb el mètode clàssic Talbot- Klic (Heliogravat).

+info...


Medalles dels Premis Delta 2018 del Adi Fad.

Els Projectes Finals de Disseny de Producte de la Llotja: KIN de Miquel Angel Amengual i LAST PULL LEASH de Guillem Eiriz han estat seleccionats en les Medalles dels Premis Delta 2018 del Adi Fad.

Els projectes formaran part de l'Exposició ‘El millor disseny de l’any’ en la mostra que recull les obres finalistes i guanyadores dels premis que atorguen les associacions del FAD. L'exposició podrà visitar-se al Disseny Hub Barcelona fins al 14 octubre.

Kin és un Sistema d´habitatges urbans per a la recuperació i reintroducció de petites aus autòctones a les ciutats. A part d'evitar una pèrdua massiva de biodiversitat a les ciutats, el projecte repercuteix directament a les nostres vides com a ciutadans, ja que una parella de mallerengues carboneres i la seva descendència pot devorar cada any unes 70.000 erugues i 20 milions d'insectes nocius.  Penjat d'un arbre, ancorat a un tronc, clavat en una façana o sobre un pal...  fabricat amb Hywood (Hybrid Wood and Concrete), una mescla de ciment, àrids i fibres naturals que permeten la reducció del pes tot mantenint les característiques físiques del material, cosa que dona com a resultat un compost aïllant, lleuger i reciclable.

Més informació a la web del Miquel Angel Amengual (http://cargocollective.com/httpamengualperello)
 

Last Pull leash és el primer leash que avisa que la seva vida útil ha acabat. De manera que permet al surfista sortir de l’aigua sense perill de perdre la taula entre les onades. Un leash que evitarà innumerables accidents en el món del surf. El leash és la corda que uneix el surfista amb la seva taula i l’element de seguretat en surf per excel·lència. Ens manté en contacte amb la taula i ens permet recuperar-la després d’una caiguda, però la seva ruptura sol anar acompanyada de situacions de perill i accidents, tant per al propi surfista com per a la resta de surfistes i banyistes que es troben a l’aigua. S’ha tingut en compte el redisseny dels punts que actualment es trenquen amb més freqüència i la incorporació al cable d’un mecanisme que indica visualment el nivell de deteriorament del producte.

Més informació a la web del Guillem Eiriz (https://guillemeiriz.wixsite.com/guillemeiriz)

+info...


BDW_Jornada d'activitats a Fabra i Coats

http://www.esdap.cat/p/1/778/0/BDW_Jornada-d'activitats-a-Fabra-i-Coats

+info...


Rumors i diversitat

Títol: Rumors i diversitat
Lloc: Convent de Sant Agustí
Data: 31 de maig de 10.00 a 14.00 h

Exposició amb 11 propostes participatives desenvolupades pels estudiants de 3r curs de disseny gràfic, interiors, moda i producte ESDAP, campus Llotja, al voltant dels rumors que circulen sobre la diversitat cultural.

La mostra és oberta a tothom i té com a objectiu fomentar la reflexió sobre els efectes discriminatoris que certs rumors generen en la convivència intercultural.

+info...


NU. NOT USUAL Fashion Day

ESDAP Catalunya presenta la desfilada NU. NOT USUAL Fashion Day, que reuneix els projectes finals dels joves talents de la 5a promoció dels Estudis Superiors de Disseny de Moda, a l'Espai de Creació FABRA I COATS, el dijous 7 de juny a les 17 h.

+info...


"Somnis de pedra. L'escultura Modernista" a càrrec de Juan C. Bejarano Veiga

Conferència: "Somnis de pedra. L'escultura Modernista" a càrrec de Juan C. Bejarano Veiga.

Dimarts 29 de maig, 15.00 hores. Aula VII Seu Sant Andreu

Juan C. Bejarano Veiga és Doctor en Història de l’Art (2016) per la tesi Iconos del yo. Subjetividad, autorretrato e imagen del artista en el Simbolismo y su repercusión en Cataluña (1872-1914), anys abans s’hi llicencià tot obtenint el Premi Extraordinari de Llicenciatura (2001-2002).

Entre les publicacions pròpies, podem esmentar Joan Piqué i Carbó (1877-1928). L’últim escultor de l’Eclecticisme (Alfredo Selva Piqué, 2009), Lambert Escaler (Infiesta editor, 2005) i Antoni Ros i Güell, el pintor que empaitava núvols (Museu de Badalona, 2004, co-escrit amb les historiadores Irene Gras i Maria Ojuel); la col·laboració en exposicions i el seu comissariat (Lambert Escaler i Olot, entre la tradició i el Modernisme, Museu de Sants d’Olot, 2011); així com diversos articles i actes per a congressos sobre l’art del segle XIX.

Actualment és membre de l’equip de treball del projecte Entre ciutats: Paisatges culturals, escenes i identitats (1888-1929) (amb beca del Ministerio HAR2016-78745-P). Igualment compta amb experiència en el món del mercat de l’art, després d’anys treballant a la sala de subhastes Balclis.

+info...


Temps de Flors 2018 - Girona

Enguany l’Àrea de Teixits Artístics de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja amb els seus Cicles Superiors d’Estampacions i Tintatges i Puntes Artístiques col·laborant amb l’Associació de puntaires de Girona han participat a la 63ª edició de Girona Temps de Flors 2018, que es va inaugurar el passat dissabte 12 de maig.El projecte s’anomena EL RACÓ DE PENSAR, i es va instal·lar el Claustre romànic del Monestir de Sant Daniel, amb el nº 88 del recorregut oficial.

El RACÓ DE PENSAR, raonar, reflexionar... Vivim en un món apressat, estressat. Sembla un bon moment per aturar-se a pensar, a reflexionar... entendre on som, què fem, on anem. A l’era dels tuits ens ha arribat un procés que no es resol en uns quants caràcters, ni de pressa, ens demana temps, paciència, raonament, enraonar. Fer-ho al Claustre de Sant Daniel és un privilegi.

L’experiència de treball de les puntaires , de la mà dels artistes i de les escoles d’art, experimentant nous formats en l’àmbit de la creativitat tèxtil,  ha estat molt enriquidora amb un gran resultat tècnic, plàstic i creatiu.Han participat els alumnes de 1r i 2n dels dos Cicles Superiors i els alumnes Erasmus.
 

+info...


Exposició departament d'esmalts artístics

EXPOSICIO de fi de curs del  DEPARTAMENT D' ESMALTS ARTÍSTICS de LLotja. del 29 de maig al 17 de juny de 2018.
Horari: de dilluns a divendres de 10h a 14h i de 16h a 21h.

En aquesta mostra, ja habitual del Departament d'Esmalts artístics es presenten treballs dels alumnes d'esmalts artístics del Cicle Formatiu de Grau Superior, que des de fa dos anys es cursa en format de pack, a Llotja, amb l'especialitat de Joieria artística ( titulacions 3 x 2).

Enguany es titula "Pallonats" per quan la proposta feta als alumnes de primer, segon i cursos monogràfics ha estat la d'emprar en formats circulars ( bols i plats) els dits pallons, fines làmines d'argent i or a combinar amb l'esmalt al foc amb resultats vistosos, que us invitem a descobrir a partir del dia 29 d'abril al CC la Bobila d'Hospitalet. ( metro L5. can Vidalet)

CCLB FULL expo Llotja (pdf)

+info...


Joan Francesc Marco i Iolanda Pàmies del PSC ens visiten.

JOAN FRANCESC MARCO, SECRETARI DE CULTURA I SOCIETAT DEL PSC I IOLANDA PÀMIES, DELEGADA SECTORIAL DE CULTURA DEL CONSELL NACIONAL DEL PSC , ENS VISITEN

El passat dimarts 8 de Maig, vam rebre la visita a la nostra Seu de Sant Gervasi de Joan Francesc Marco, Secretari de Cultura i Societat del PSC i  de Iolanda Pàmies, Delegada Sectorial de Cultura del Consell Nacional del mateix Partit.

Vam mantenir una reunió amb ells presidida pel nostre Director i a la qual hi assistia també Rafael Alcayde, Cap d’Estudis de la Seu i jo mateixa en tant que Relacions Institucionals de Llotja.

La visita a la nostra Escola per part d’aquests membres del Partit dels Socialistes de Catalunya, tenia com a finalitat el canvi d’impressions sobre el que són les Escoles d’art i els ensenyaments que en elles s’imparteixen, per tal d’ impulsar polítiques des d’aquest Partit que recullin la importància dels nostres ensenyaments en el món de la cultura i l’educació. Tenien interès especial per conèixer Llotja, donades les característiques especials de la mateixa i que, per la nostra història bicentenària, ens singularitza.

Els vàrem explicar fil per randa el naixement de la nostra Escola i la seva història, així com la vinculació amb l’Acadèmia i amb la Facultat de Belles Arts que, d’una o altra manera,  varen sorgir de Llotja. De la història de la Institució, se’ls va exposar quins eren els estudis en els seus diferents nivells que impartim en l’actualitat a les nostres dues Seus, la problemàtica de cadascun dels nostres nivells educatius, la complexitat de mantenir dues Seus, els perfils del nostre professorat i dels nostres alumnes, així com la nostra vinculació amb l’Administració entre d’altres qüestions. Ambdós van mostrar-se molt interessats i ens van manifestar el desconeixent que tenien de les nostres realitats, prenent bona nota de tot plegat per tenir-ho en compte pels  seus projectes culturals com a Partit en el futur.

L’estada a l’Escola va finalitzar amb una visita de la Seu i les seves aules i tallers, que també els va interessar de manera especial, així com la personalitat arquitectònica de l’edifici.

El Director, en acomiadar-los, els va convidar a visitar la nostra Seu a Sant Andreu per tal que tinguessin una altra visió, no només arquitectònica, sinó també de les instal·lacions que allà tenim i que fan possible el desenvolupament de la majoria dels nostres Cicles Formatius, bé siguin de Grau Superior o de Grau Mig, amb molta qualitat. Van acceptar la invitació, que es concretarà més endavant i de la qual, en el seu moment, ja en donaré les referències.

Un cop més, l’interès que suscita Llotja no ha passat desapercebut com a Escola històrica d’art de referència a Catalunya . N’estem orgullosos i convençuts els que en formem part . Seguim fent camí en el qual  d’alguna manera “tot està per fer i tot és possible” (Ara Mateix, Miquel Martí i Pol).

http://www.socialistes.cat/ca/directori/joan-francesc-marco-conchillo

http://www.socialistes.cat/es/directori/iolanda-pamies-rimbau

Maria José Vidal

Catedràtica d’Arts Plàstiques i Disseny

+info...


MELTING POINT VALÈNCIA 2018 - Departament Joieria

Del 26 al 29 d'abril s'ha celebrat a la ciutat de València "Melting Point 2018", trobada internacional de joieria contemporània. Al voltant d'un gran nombre d'exposicions, conferències, taules rodones, etc. es pretèn donar a conèixer el panorama actual de la joieria, plena de matissos i capaç de reflexar la pluralitat d'enfocaments creatius.

Els alumnes Irene Scarpelli, Alex Calles i Yuko Yamada, han participat en representació del Departament de Joieria de l'EASD Llotja, a l'exposició "News", que ha reunit els treballs d'alumnes de escoles de joieria artística de tota Europa, a la EASD de València.

+info...


Exposició Carla Arenas i alumnes de llotja a St Andreu

+info...


IV Jornada Art i Disseny: de l'escola a l'empresa

Dos alumnes de la Llotja seleccionats a presentar al seu projecte a les Jornades d’Art i Disseny. Felicitats!

El Departament d’Ensenyament organitza la IV Jornada Art i Disseny: de l’escola a l’empresa, per promoure el diàleg entre les empreses i els estudiants d’Art i Disseny de Catalunya. Amb tal objectiu a les jornades es mostren els millors projectes finals dels alumnes dels cicles formatius de grau mitjà i superior de totes les escoles d’arts plàstiques i disseny de Catalunya.

L’escola Llotja hi serà present amb 11 projectes, 2 dels quals han resultat seleccionats per a fer una presentació en el marc de la jornada.

  • Ana Varela d’enquadernació artística amb el Projecte “Dies Salats”
  • Sandra Rubio de Ceràmica artística amb el projecte “Vaixella Els Garrofers”

Data de realització: 9 de maig de 2018


Lloc: CosmoCaixa (Barcelona) 

Com s’hi arriba


Programa

+info...


D'estudiant a artista freelance per Aitor Prieto

Conferència d'Aitor Prieto

Títol: d'estudiant a artista freelance per Aitor Prieto
Dia: 10 de maig
Hora: 19 hores
On: Sala Petita, Escola la Llotja de Sant Andreu

+info...


Les Arts del Llibre amb Tharrats i Dau al set

Les Arts del Llibre amb Tharrats i Dau al set a la FUNDACIÓ THARRATS D'ART GRÀFIC

Exposició de gravats i llibres d'artista dels alumnes de les Arts del Llibre de l'ESDA LLOTJA en homenatge a Tharrats i al grup Dau al set.

Participants:
Sara Cabrejas Rutea, Ximena Musalem, Cecilia Verza, Ruth Strafford, María Belén Lozano , Paula Blanco Mena, Daniel Camarasa, Guillem Oliveras, Andrea Olaiz, Nair Berenguer, Sara Cabo, Sandra Alegria, Raquel Luesma, Cristina García, Jana A. Abril , Delfina Viana, Gerard Torrescasana, Eduard Sales, Elvira Fortuny, Jessica Heredia, Bru Olivella, Mercedes Ruano, Tanja Singer, Margarita Gonzalez, Sònia Marco Pla, Lurdes Casanova, Pau Jerez Vila, Carmen Pérez Moyano, Elisabeth Fernández, Marina McCausland, Juliana Vélez, Pilar Álvarez, Simona Galbiati, Marc Gascón.

FUNDACIÓ THARRATS D'ART GRÀFIC
Del 28 d'abril al 10 de juny de 2018

Can Comas
Plaça Catalunya, 3
Pineda de Mar

Horari:
dijous i divendres, de 18.00 a 20.30 h
dissabtes, de 10.00 a 14.00 i de 18.00 a 20.00 h
diumenges i festius, de 10.00 a 14.00 h
Entrada gratuïta

Les Arts del Llibre amb Tharrats i Dau al set:
Tothom coneix que Joan Josep Tharrats va ser membre fundador del grup Dau al Set. Però per a nosaltres és molt important el que afirma el filòsof del moviment artístic i últim testimoni del grup, Arnau Puig, quan recorda que en els inicis de la revista, va arribar un jove il·lusionat i sensible Joan Josep Tharrats que els va dir: “Escolteu i si féssim una revista de tot això? - i així és com va començar Dau al Set”. Com sabem, la revista va recollir el treball d’un grup d’artistes multidisciplinari on també hi va col·laborar Enric Tormo, un jove tipògraf i professor de les arts del llibre a la nostra Escola Llotja.

Ens ha interessat participar en aquest projecte expositiu de la Fundació Tharrats a Pineda de Mar, al voltant de la figura de Joan Josep Tharrats per aquests dos motius: el primer perquè considerem que les Arts del Llibre responen a aquest mateix ideari i il·lusió. Una revista no és altra cosa que un lloc de trobada entre el text, la imatge, la impremta, el gravat i l’enquadernació. I l’altre motiu és el caràcter creatiu interdisciplinari del grup i del mateix Joan Josep Tharrats que és un exemple de com els recursos propis de l’ofici poden convertir-se en art.

Motivades per aquesta idea, vam proposar als nostres alumnes que recollissin el desafiament d’interpretar des de disciplines diverses, lligades al seu aprenentatge i que fessin els seus treballs portats per aquest mateix esperit. Aquesta exposició inclou diverses obres, entre les quals es troben totes les tècniques del gravat i les tan característiques maculatures centrades en l’etapa de Dau al Set (1948-1956).

Tríptic.pdf

+info...


Entrega premis Art Byblio 2018

Ahir es va entregar el premi Art Byblio 2018 a la fira internacional del llibre d'artista i edició contemporània Art Libris, en el Centre d'Art Santa Mónica.

Hi van assistir gran part dels premiats i el jurat, així com la directora d'Arts Libris, Rocío Santa Cruz i el director de la Llotja, Magí Franquesa, qui va fer entrega dels premis.

També l'equip de Raima va entregar el premi col·lectiu.

Molts gràcies a tots!

+info...


Exposició premi Art Byblio 2018

L’escola Superior de Disseny i Art Llotja de Barcelona, en col·laboració amb Arts Libris Barcelona, Fira Internacional de l’Edició Contemporània, que se celebra al centre d’art Santa Mònica, ha convocat el primer premi de llibre d’artista per a escoles d’art d’àmbit nacional. Amb aquest premi es pretén impulsar la producció de llibres d’artista dins de les diferents escoles d’Art.

El treball guanyador passarà a formar part del fons de llibres d’Artista de l’escola Llotja i també s'ha presentat a la fira Arts Libris 2018 de Barcelona. Aquesta modalitat abasta una gran varietat de llenguatges plàstics i tècniques artístiques, i l’objectiu d’aquest premi és anar creixent i aportant novetats al mateix temps que premiar l’apassionant món del llibre d’Artista.

La proposta d'organitzar aquest premi, així com l'exposició sobre el LLibre d'Artista han estat iniciativa del professorat del Conservatori de les Arts del Llibre de Llotja i a comptat amb la col·laboració de Raima

Les 25 obres selecionades estaran exposades a RAIMA des del 23 d’abril fins el 10 de maig.

Dies i horaris visites:

Del 23 d’abril al 10 de maig de 12 a 14 i de 17 a 19 hores.

*El 8 de maig de 12 a 14 hores.

** Els dies 28, 30 d’abril i 7 de maig l’exposició no estarà oberta al públic.

Accès gratuït.

+info...


PRINT.ed

L'escola participa aquest dissabte 21 a la convocatòria del llibre d'edició que realitza l'escola EINA de Barcelona, PRINT.ed #4. Publicacions singulars. Els alumnes de gravat i enquadernación mostraràn els seus llibres a l'EINA Espai Barra de Ferro.

+info...


ArtsLibris 2018

Un altre any, el Conservatori de les Arts del Llibre participa amb un estand a la Fira Arts Libris que tindrà lloc del 21 al 23 d'abril al Centre d'Art Santa Mònica.

Durant la Fira  l'alumnat del Conservatori impartirà un taller d'enquadernació per ensenyar als participants a crear petits llibris realitzats amb cosits vistos i cobertes de diferent material.
Horaris del taller: dissabte 21 d'abril  a les 16 hores i diumenge 22 d'abril a les 17:30 hores.
Durada 1:30 h. Preu 3 (euros). Fins a 14 participants per sessió).

+info...


Art Byblio 2018 - Resolució

Reunit el jurat del 2n premi Art Byblio, el 19 d'abril de 2018 a les 17,00 i després de molt temps de deliberació causa de la qualitat de les obres, ha decidit premiar els següents llibres:
 
Modalitat Individual:
 
Primer Premi dotat amb 1.000 € com a adquisició de l'obra a:
Alejandra Lago Alejandre: Orillos
Facultad de Bellas Artes de Pontevedra
 
Segon premi dotat amb 400 € a:
Alexandra Barres: We
Escola Massana
 
També han donat dos accèssits para valorar la seva qualitat a:
Jaume Simon Contra: Coves
Facultat de Bellas Arts de Barcelona

María García Sánchez: Percibe, siente
Facultat de Belles Arts San Carles de València
 
Modalitat Col·lectius:
Premi Raima dotat amb un xec regal per valor de 100 € al llibre:
8 POEMES _SZYMBORSKA (Escuela de Arte de Oviedo)
També han donat 1 accèssit per valorar la seva qualitat a:
La petite Flamme (ESDA LLOTJA)
 
La selecció es va realitzar a l'edifici de Raima, al carrer Comtal 27. En una de les seves plantes recentment renovades estaran exposats els llibres des del 23 de abril a la tarda fins al dia 10 de de Maig. Aquesta exposició es podrà visitar en dies concertats, horari que es publicarà en breu al nostre web.
El premi es lliurarà a la Fira Arts Libris de Barcelona el dilluns 23 d'abril a les 13h.

+info...