Exposició "Projectes de disseny editorial. La Trencadansa de Prats de lluçanès"

Image

Aquest mes de juliol es va dur a terme a Prats de Lluçanès l’exposició “Projectes de disseny editorial. La Trencadansa de Prats de Lluçanès”, a la sala Cal Bach de l’Ajuntament del mateix poble.

L’exposició va recollir experiències i projectes editorials plantejats pels alumnes d’Ensenyaments Superiors de Disseny de l’ESDAP Barcelona Llotja de 4t curs de Disseny Gràfic en l’assignatura Publicacions analògiques i digitals, a càrrec de Montse Noguera i Muntadas. Els projectes varen consistir a idear i formalitzar una publicació editorial a partir dels continguts històrics i culturals existents vers la Trencadansa de Prats de Lluçanès, una de les danses més representatives d’aquesta localitat. Aquest és el motiu pel qual es va fer l’exposició en el mateix poble d’on prové aquesta dansa, amb la finalitat d’acostar els resultats a la mateixa gent que coneix i manté viva la Trencadansa. L’exposició es feu dins el programa de la Fira de Sant Jaume de Prats de Lluçanès, una data assenyalada en la tradició festiva i cultural del poble, data en què es féu també una conferència explicativa sobre el context de l’Escola ESDAP Barcelona Llotja i l’assignatura dins la qual es va desenvolupar l’enfoc dels projectes.

En els resultats dels projectes quedà palès el rol del dissenyador com a agent cultural entre l’editor i el lector, els alumnes varen posar els recursos gràfics i comunicatius al servei de la creativitat per idear i proposar productes d’edició de caràcter amè, actual i entretingut, a l’abast de diferents públics. Els diferents enfocs i propostes dels alumnes oferien una visió innovadora, variada i creativa de les possibilitats editorials que poden sortir al voltant de la tradició i cultura de les danses. Els alumnes varen idear el concepte i l’estructura de la publicació, la forma i l’estètica gràfica, així com tot el disseny global del llibre.

La font d’informació central va ser el treball de la historiadora de Prats de Lluçanès Roser Reixach i Brià que va venir a Llotja a fer una xerrada i va oferir també el seu coneixement com a autora del llibre “La Trencadansa de Prats de Lluçanès. Perfum de festa major”, editat per l’Esbart Català de Dansaires, un llibre que recull testimonis i documents històrics que narren l’evolució i el lligam cultural de la dansa amb el poble i la festa major.

Alumnes participants: Carlos Anguís, Jordi Borrull, Sergi Gil, Jessica Heredia, Rubén Lopez, Guillem López, Irene Merino, Laura Padilla, Jaime Pastor, Irene Sunyer