"Openness"

Exposició:

Openness

Data: Del 22 de gener al 24 de febrer del 2019
Espai Blanc. Llotja Sant Gervasi

"Openness" és un concepte i una filosofia que es caracteritza per l'èmfasi en la transparència i l'accés lliure, eliminar les restriccions al coneixement i a la informació. El Disseny Obert, disseny lliure i DIY consisteix en el desenvolupament de productes i objectes mitjançant l'ús de la informació compartida públicament i el resultat de les interaccions entre els participants.

La transparència és un dels principis del disseny de la indústria 4.0. Els dispositius informàtics estan obrint noves vies de recerca de disseny mentre que plantegen qüestions sobre la privadesa, la transparència i la confiança que els dissenyadors han d'abordar.

Una educació de disseny per al futur, per tant, no és aquella en què la tecnologia és simplement una eina per al disseny o la visualització d'informació, sinó que és una eina per comunicar, interacturar, compartir i millorar.

L'exposició mostrarà també els resultats de Download Open Design, projecte interuniversitari amb  la finalitat de crear una proposta de disseny obert. Mobles senzills i fàcilment construïbles perquè qualsevol sigui capaç de descarregar els arxius, les instruccions i les imatges de referència del projecte des d’una pàgina web i comprar els materials per tal de construïr-lo ell mateix o amb proveïdors locals. Podem trobar més informació de les peces a la web.

L'exposició mostra els reusltats de l'Enemic invisible, popular exercici on es posar en pràctica el to crític i la capacitat de posar en dubte el que fem i millorar-ho amb una proposta. El projecte consisteix en la realització d’un sistema que estigui format per un màxim de 10 peces i un mínim de 5 peces diferents, aquestes es poden repetir tantes vegades com faci falta per a poder crear l’objecte o construir les composicions desitjades. Les peces han de ser fàcilment reproduïbles amb les tecnologies de ràpid prototiping i han d’ésser pensades per no superar els 20 euros. Com a l’amic invisible, els alumnes realitzen un producte nadalenc que és regalat a un altre company. El company ha d’avaluar com a usuari el producte i fer-ne un informe on es visualitzi el producte en ús, els problemes d’usabilitat i les accions de millora.

Openess mostrarà també la col·lecció de fonts, seguint un procés personal i intuïtiu, amb l’únic paràmetre que el resultat ha de ser una col·lecció de fonts, els alumnes han experimentat amb materials, tallant, organitzant, multiplicant i manipulant-los.

A Openess podrem trobar també dos projectes que han estat realitzats en col·laboració amb l’empresa Nukak, seguint els principis d’ecodisseny, es presenten dues propostes de Upcycling que pretenen integrar un material com a residu.

Participen: Angels Dimitri, Clara Santolaria, Daniel Martínez, Joana Roca, Mariona Casares, Marc  Rojas, Josep Lluis Tantina, Carlos Jose Arredondo, Marc Barranco, Albert Casadevall, Marina Ju Cervera, Enric Martínez, Jaume Martinez, Roger Monfort, Daniela Mora, Elena Yolanda Perez, Arnau Sanz, Marta Gràcia, Anna Solà, Digna Gros, Laia Guillén, Rafel Oliva, Ruben Hidalgo, Noemi Claveria i Guillem Ferran.