QUI M'HA TOCAT?

Patricia Tamayo ha guanyat el premi de Joieria contemporània Enjoia't amb el seu projecte Final

L’obra reivindica la mancança de reconeixement social del treball de les dones. Té una doble lectura: per una banda presenta la identitat femenina amb l’empremta de l’artista a cada peça. Al revers, el relleu del guant de làtex de rentar que queda amagat, representa el treball femení domèstic, tan invisibilitzat per la societat. El fil representa la unió que les dones han teixit al llarg dels anys.

70cm llarg x 30 cm ample

Conscient de la situació de vulnerabilitat de la dona, QUI M’HA TOCAT? busca evidenciar una realitat que ha sigut amagada del reconeixement social i laboral.

És una obra que té una doble lectura. Per una banda, fa referència a la pròpia identitat de la dona i, per l’altra, visibilitza el treball femení domèstic, que passa desapercebut per la societat. Així doncs, la petjada mostra la identitat de la dona amb les seves qualitats, tals com l’entrega o maternitat entre d’altres, així com la seva sensibilitat, sensualitat, el seu erotisme...

L’obra és una segona pell que està en contacte amb la pell del cos. Una segona pell formada per un conjunt de peces úniques e individuals teixides, que representen el col·lectiu femení. Cada peça té les empremtes de l’artista, per un costat, i per l’altre té gravat el relleu del guant de làtex tradicional de fer feina, com a símbol del treball invisible que fem les dones. A més a més, cada peça s’uneix amb la següent amb fil.  El fil, doncs, és la metàfora de la unió intersectorial sense diferencia social que busca dignificar i manifestar la seva tasca dins la societat.

*Nota: entremig d’aquesta obra hi ha fil que prové d’una bobina original produïda a la fàbrica Fabra i Coats de Sant Andreu, elaborada per les dones que hi treballaven.


Qué es Enjoia't?


Els Premis de Joieria Contemporània ENJOIA’T, organitzats per l’Associació d’Artistes i Artesans del FAD (A-FAD), arriben a les 25 edicions amb la voluntat de guardonar les propostes més destacades i transgressores en el camp de la joieria.

Els premis formen part de la Setmana de la Joieria a Barcelona, aportant contingut divers i enriquidor per donar a conèixer la importància de la pràctica joiera, a partir de col·laboracions entre entitats. Aquest fet permet reforçar la presència del sector i posar de relleu la creativitat local i internacional.

Enguany s’han seleccionat un total de 27 peces, 13 en la categoria Professional i 14 en la categoria Estudiant. La representació internacional augmenta any rere any: els participants de la present edició provenen de 14 països diferents.

Els guanyadors es donaran a conèixer el dissabte 12 d’octubre a la cerimònia d’entrega dels premis. Es guardonaran un guanyador i dos finalistes per cada categoria. Els dos joiers o joieres que resultin guardonats, rebran un stand gratuït  per participar a la Fira Joya 2020, un punt de trobada internacional de primer nivell celebrat al mateix edifici fruit de la col·laboració amb A-FAD. A més, la peça guanyadora passarà a formar part de la col·lecció del Museu del Disseny.

El públic tindrà un paper destacat durant l’entrega dels premis. Tots els joiers participants lluiran les seves peces durant la festa, i els assistents, mitjançant els seus vots, escolliran quina és la peça mereixedora del Premi d’Opinió.

Totes les peces seleccionades es podran veure del 27 de setembre al 17 de novembre al Museu del Disseny de Barcelona. La mostra també inclou les corones que han dissenyat els alumnes de l’Escola d’Art La Industrial. La corona escollida serà l’encarregada de coronar els guanyador/a del Premi d’Opinió el mateix dia de la cerimònia. L’estudiant, la corona del qual hagi estat escollida, guanyarà un curs d’esmalt a càrrec del Col·legi Oficinal de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs (JORGC).