Gr脿fica vernacular hortofrut铆cola. Les 煤ltimes caixes de fusta

Image

Títol: Gràfica vernacular hortofrutícola. Les últimes caixes de fusta
Lloc: Espai Blanc. Llotja Sant Gervasi.
Dates: Del 29 d’abril al 17 de maig de 2019
Inauguració pels estudiants: dimarts 30 d’abril, 12 h
Vernissatge pel públic general: dimarts 7 de maig, 19:30 h

A cura de Xavier Alamany

Aquesta exposició reuneix una mostra de caixes de fusta per a transport de fruita i hortalisses. És una mirada a un objecte quotidià, modest, funcional i efímer al que sovint s’aplica una gràfica vernacular, a mig camí entre la innocència i el kitsch.

La caixa de fusta hortofrutícola està desapareixent ràpidament substituïda per la practicitat i economia de les caixes de cartró. Si bé hi ha unes poques marques o distribuïdors que les mantenen, la qualitat d’impressió actual contrasta amb els sistemes rudimentaris o imperfectes amb els que s’han estampat fins fa ben poc. Això, afegit a l’imaginari i la gràfica del sector hortofrutícola, creat per grafistes anònims i fins i tot per les pròpies impremtes, ha donat uns resultats gens sofisticats. condicionats a la vida efímera de la caixa i la modèstia d’algunes de les empreses.

Són processos de gràfica popular, o vernacular, amb elements que esdevenen sorprenents, coloristes, banals. Des del món del disseny, es poden qualificar de rebutjables i millorables. Però tenen el valor d’escapar de la creativitat massa estudiada, conscient, funcionalista, acadèmica o d’allò que convencionalment s’entén com a bon disseny. Transmeten una espontaneïtat amb la que no és tan fàcil de competir des de la professionalitat actual del disseny o de l’art.

Les peces presents a la mostra ha estat tot recollit del carrer. És material ja rebutjat. No es pretén crear una col·lecció (de fet, el curador ja té ganes de treure-les de casa) sinó simplement fer una mirada al disseny modest i reflexionar amb perspectiva sobre el disseny tal com l’entenem, o l’ensenyem, i inclús sobre el nodisseny.

Inauguració pels estudiants: dimarts 30 d’abril, a les 12 h.
Vernissage pel públic general: dimarts 7 de maig, 19:30 h

Carrer Ciutat de Balaguer, 17. Barcelona

Si no podeu assistir a la inauguració, o al vernissatge o voleu venir amb els vostres alumnes un altre dia, contacteu xalamany@xtec.cat per a una visita comentada.

Video promocional (28”): https://vimeo.com/322212747

Cartell descarregable (PDF 2,1 MB): http://www.grafic.info/alamany/download/grafica-hortifruticola-cartell.pdf