L’Escola d’Art la Llotja dibuixa per la Viquipèdia en una col·laboració pionera al món

L’Escola d’Art la Llotja dibuixa per la Viquipèdia en una col·laboració pionera al món

El projecte vol ser un precedent mundial per involucrar altres escoles d'art i disseny als projectes i fites del moviment Wikimedia · Ja s’han il·lustrat una trentena d’articles gràcies a aquest conveni de col·laboració

Un grup d’estudiants de l’Escola Superior d’Art i Disseny la Llotja han estat fent durant aquest curs 2011-12 les seves pràctiques professionals dins d’Amical Viquipèdia amb l’encàrrec d’il·lustrar els articles de la Viquipèdia mancats d’imatges, entre els quals s’hi troben, per exemple, personatges destacats del segle XX i personatges de ficció. També cal destacar les il·lustracions didàctiques sobre l'assecament del Mediterrani durant el períodeMessinià fetes amb assessorament científic.

 

La Viquipèdia té uns criteris estrictes per a la incorporació d'imatges i fitxers multimèdia per mantenir lliures els seus continguts: han de ser obres de domini públic o obres lliures, que puguin ser reproduïdes lliurement per a qualsevol ús (també el comercial) i de les quals se'n puguin crear lliurement obres derivades per tal de millorar-les o adaptar-les. És per això que moltes entrades de Viquipèdia no tenen una imatge, perquè per molts temes no hi ha disponible una imatge lliure. Un dels propòsits d'aquesta col·laboració és començar a omplir aquest buit.

 

Des de l'associació Amical Viquipèdia, amb la participació de viquipedistes de la Viquipèdia en català, es van identificar imatges que manquen i que difícilment es podran aconseguir si no és creant-les de nou.

 

Els estudiants de Llotja tenen l'encàrrec professional de crear aquestes imatges que han de tenir un caràcter informatiu i/o didàctic d'acord amb el context enciclopèdic on es publicaran. És una oportunitat de treballar en un context real, públic i amb molta visibilitat; alhora que estan contribuint a un bé públic que s'està construint col·laborativament i que és i serà útil per a molta gent.

Totes les obres nascudes arran d’aquest projecte s’exposaran el 10 de maig a la Llotja Sant Andreu a les 19:30h en un acte amb l’assistència de tots els participants i organitzadors.

 

Fruits

Durant el curs acadèmic de 2011-12, hi ha 6 estudiants treballant a Amical Viquipèdia per fer el seu període de pràctiques.

Tres d’ells han elaborat retrats de personatges del segle XX pel qual han hagut de valer-se de documentació gràfica per tal de crear una obra pròpia destinada a acompanyar les entrades biogràfiques de l’enciclopèdia:

 

●     Luís Segovia: retrats d'il·lustradors del segle XX (Ricard Giralt Miracle, Lola Anglada, Pauline Baynes, Fernando Krahn, Robert Segura Monje).

●     Gerard Pla: retrats de polítics espanyols del segle XX dels primers governs de transisió i democràtics després de la dictadura franquista (Adolfo Suárez, Leopoldo Calvo Sotelo, Martín Villa, Manuel Gutiérrez Mellado, Landelino Lavilla).

●     Albert Pons: retrats d'escriptors/es catalans del segle XX (Josep Maria Folch i Torres, Montserrat Roig, Terenci Moix, Joan Perucho, Josep Palau i Fabre).

 

En un cas s’han treballat personatges de ficció, també creant una obra pròpia, que fos fidel a la font literària i que alhora tingués el caràcter informatiu i descriptiu que demana el context enciclopèdic:

 

●     Jessica León: personatges de ficció dels llibres de J.R.R. Tolkien.

 

I en tres casos més s’han elaborat il·lustracions de caràcter didàctic o informatiu sobre fenòmens geològics i pràctiques artístiques:

 

●     Pau Bahí: il·lustracions didàctiques sobre l'assecament de la mar mediterrània durant el períodeMessinià.

●     Oriol Tuca: recreació d'escenes i retrats relacionats amb el moviment artístic Fluxus.

 

En el cas de les il·lustracions d’en Pau Bahí sobre l’assecament de la mediterrània cal assenyalar l’experiència de fer un treball d’il·lustració comptant amb assessorament científic, tant en l’etapa de documentació com en la supervisió de les imatges creades. Per això s’ha comptat amb la col·laboració de Daniel García-Castellanos, investigador de l’Institut Jaume Almera de Ciències de la Terra, a més de viquipedista i membre de l’associació Wikimedia Espanya.

 

Galeria

 

Vegeu totes les il·lustracions del projecte amb qualsevol mida a http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Llotja

 

RicardGiraltMiracle

ManuelGutiérrezMellado

JosepPalauiFabre

Luís Segovia

Gerard Pla

Albert Pons

Il·lustradors del s. XX

Polítics espanyols del s. XX

Escriptors catalans del s. XX

Acció de JosephBeuys

Àragorn

Aixecamenttotaldel'estretidessecaciódelMediterrani

Oriol Tuca

Jessica León

Pau Bahí

Pràctiques i artistes relacionats amb Fluxus

Personatges de J.R.R. Tolkien

AssecamentdelMediterranidelMessinià

 

Atenció:totes aquestes imatges fan servir una llicència lliure Creative Commons Reconeixement Compartir Igual 3.0.

En cas de publicar-les cal que en el peu es mencioni el nom de l’autor, la data i la llicència.
Per exemple:

Luís Segovia 2012 - Creative Commons Reconeixement Compartir Igual 3.0.

 

 

Iniciant el projecte WikiArS al món

Aquesta experiència iniciada entre l’escola i l'associació s'emmarca en la iniciativa de col·laboració entre el moviment Wikimedia i les Escoles d'Art que s'està promovent des d’Amical Viquipèdia que no només és beneficiós per ambdues bandes sinó que, a més, té un clar benefici social.

 

És una via de col·laboració que s'ha fet perquè pugi estendre's i que altres escoles d'art i disseny puguin buscar maneres de contribuir a la Viquipèdia alhora que els sigui útil per als seus objectius acadèmics.

 

Com que ha estat positiva, el curs que ve es repetirà l’experiència amb la Llotja. A més la proposta està oberta a altres centres que hi estiguin interessats.

 

Imatges lliures

Al publicar les seves obres al fons Wikimedia Commons els estudiants les estan posant a disposició de Wikipedia i també de tota la societat. Els estudiants escullen amb quina llicència, entre les que admet aquest fons, volen publicar el seu treball. Cada imatge té la seva pàgina informativa on consta l’autor, la llicència de publicació, una descripció escrita, una nota indicant que s’ha publicat a través d’una col·laboració amb Llotja i altres dades.

Wikimedia Commonsnomés admet arxius amb llicències lliures que permetin la reproducció i la creació d’obres derivades per a qualsevol ús, inclòs el comercial, sempre que se’n citi l’autor i la llicència. La majoria d’estudiants han optat per la llicència recomanada, la Creative Commons Reconeixement Compartir Igual, que és una llicència copyleft. Això vol dir que en cas de crear obres derivades aquestes hauran de seguir sent lliures, fent servir la mateixa llicència.

 

Entitats col·laboradores

Escola Superior d’Art i Disseny Llotja

www.llotja.cat

És l'escola d'art més veterana de Catalunya i Espanya, els seus orígens es remunten a l'any 1775. Actualment és un centre públic depenent del Consorci d'Educació de Barcelona que ofereix estudis de grau universitari i cicles formatius de grau mig o superior en el camp de l'art i el disseny, a més de monogràfics especialitzats. El d'Il·lustració és un Cicle Formatiu de Grau Superior al qual els estudiants accedeixen amb un nivell de batxillerat i que han de completar fent un període de pràctiques professionals.

 

Amical Viquipèdia

www.viquimedia.cat

És una associació sense ànim de lucre formada per gent que col·labora o simpatitza amb els projectes de coneixement lliure que impulsa la Fundació Wikimedia, entre els quals destaca la Viquipèdia. A través d'activitats i col·laboracions amb diferents entitats, l'associació dóna a conèixer aquests projectes i facilita la incorporació de nous contribuïdors amb l'objectiu que la suma de tot el coneixement humà estigui disponible per a tothom en català.

Enllaços

●    Pàgina sobre el projecte a Wikimedia Commons:
http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Llotja/ca

●    Llista-galeria de totes les il·lustracions aportades:
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Contributions_from_Llotja

●    Alumnes de la Llotja il·lustren articles de la Viquipèdia (BTV.cat)
http://www.btv.cat/btvnoticies/2012/04/24/llotja-sant-andreu-viquipedia/

Llista d’estudiants en pràctiques a Amical Viquipèdia:
http://www.viquimedia.cat/viqui/Estudiants_en_pràctiques