Benxam铆n 脕lvarez - Alguna cosa fa pudor...

www.laxinaart.org    info@laxinaart.org

Benxamín Álvarez
Alguna cosa fa pudor... ¡ jo no vull ser un artista contemporani!

del 29 de Març al 18 de Maig 2014
inauguració: dissabte 29 de Març a les 19’30 h


    
Sota la marronosa i pestilent superfície d'aquesta actualitat submergida en la corrupció i la desesperació, plena de frivolitat i de vanitat estètica, treu el cap una època narcòtica on gairebé ningú es molesta a mirar i comprendre el procés d'una obra d'art. La frivolitat no és Manzoni ni la seva "Merda d'artista" (que sembla ser que ni tan sols era merda d'artista ) sinó que els seus límits travessen el món en una xarxa d'interessos, d’amiguisme i d'oportunisme que omplen els debats i les inauguracions.

Gillo Dorfles va predir que el crític acabaria substituint l'artista. El gran crític italià potser només va errar en la nomenclatura, ja que la paraula que el defineix a ell mateix ha estat gradualment reemplaçada per d’altres com a comissari, curador o gestor cultural. Emmanuel Lévinas, més autocrític (i disculpin l'acudit fàcil), ens diu que no només el nom sinó la seva figura, tal com s'entenia al segle anterior, ja ha desaparegut . Avui en dia, qui construeix el discurs i dicta el sentit de l'art ja no són els artistes, ni, per descomptat, tampoc els crítics  esborrats pràcticament de la premsa escrita i del panorama digital) sinó aquests nous "coach" culturals.
L'artista (l'artista contemporani a què es refereix el títol) passa a ser poc més que una víctima colonitzada, un simple actor del drama (en la seva accepció més hitchcockiana: "Són bestiar"). La seva obra serà presa del fetitxisme de la mercaderia, serà reduïda a simple "souvenir", un objecte que revela l'absència descarnada de qualsevol tipus d'experiència.

Benxamín Álvarez ha titulat la seva exposició "Alguna cosa fa pudor... ¡jo no vull ser un artista contemporani!", i en ella ofereix la seva visió del paper de l'artista, meitat comediant i meitat explorador. Per a això ha generat un vocabulari a partir d'objectes tridimensionals que manipula i exhibeix com escultures independents. Aquests treballs en cera, parafina i metall adquireixen un caràcter oníric amb una càrrega crítica i irònica, representen una manera de veure i de projectar. Reivindica per a l'art, un ofici, una forma d'explicar, de mirar que sent més que pensa aquest afecte que ens parla amb més encert de la realitat de les coses. Com va deixar dit el poeta Leopoldo María Panero (serveixi aquesta cita de sentit homenatge), "Tot home té por de la veritat. La veritat és maldestra, bestial... Avança a urpades i no pel camí recte com el sexe". Benxamín Àlvarez, ara i aquí, ens presenta el seu treballosament meandrosa veritat: Intima i familiar, física i hipnagógica, subtil i salvatge, terrible i bella.

Títol: “Alguna cosa fa pudor--- ¡jo no vull ser un artista contemporani!
Autor: Benxamín Álvarez
Espai: La Xina A.R.T., Hort de la bomba 6, 08001 Barcelona
Dates: del 29 de Març al 18 de Maig 2014
Horari: Matins de dilluns a divendres d’11 a 13h. Tardes de dimarts a dissabte de 18:00 a 20:30h.
Visites concertades la resta de dies.
Inauguració: dissabte 29 de Març a les 19’30 h

La Xina A.R.T. agraeix el vostre ajut informatiu a aquesta exposició