Benedetta Tagliabue (curs 2015-16)

Image

El passat dia 11 de novembre va tenir lloc la nostra lliçó inaugural del curs 2015-2106 que aquest any va estar a càrrec de la prestigiosa arquitecta Benedetta Tagliabue.


Benedetta Tagliabue va estudiar a l'Institut d'Arquitectura de Venècia i  actualment dirigeix l'empresa d'arquitectura internacional Miralles Tagliabue EMBT, que va fundar a  Barcelona l'any 1994 en col·laboració amb el destacat arquitecte Enric Miralles i  que el 2010 va obrir la seva oficina a Xangai.

És també la directora de la Fundació Enric Miralles, fundada el  2011, l'objectiu de la qual és promoure l'arquitectura experimental seguint l'esperit del seu marit  i soci Enric Miralles.
El seu treball es mou en els camps de l'arquitectura, el disseny d'espais públics, la rehabilitació, i el disseny d'interiors i industrial. Seguint sempre una arquitectura poètica— i sempre molt atenta al seu context—ha guanyat premis internacionals en els camps del disseny i l'espai públic, com ara: Premi Nacional de Patrimoni Cultural de la Generalitat  de Catalunya (2002),  el prestigiós RIBA Stirling Prize (2005), el Premi Ciutat de Barcelona als anys 2005 i 2009,  el  Premio Manuel de la Dehesa  de Arquitectura Española (2005). El 2010 se li va concedir el premi International RIBA Fellowship i els premis FAD dels anys  2000, 2003 i 2007. També ha rebut el RIBA Jencks Award (2013) que és donat anualment  a algú que hagi fet  una contribució important internacionalment a la teoria i pràctica de l'arquitectura.

Actualment i des de 2014 forma part del jurat del Premi Pritzker i també participa d'altres prestigiosos jurats internacionals com l'Exposició Internacional d'Arquitectura de la Biennal de Venècia (2012) o el Premio Princesa de Asturias, entre altres.
A l'àmbit acadèmic, Benedetta Tagliabue ha estat professora visitant a la  Universitat de Harvard (2012), a la Universitat de Columbia (2010) i ha fet classes  a l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona (2002 – 2008).
La seva obra ha estat exposada en diverses edicions de la Biennal de Venècia (va ser Lleó d'Or el 1996 amb Enric Miralles), al MOMA de Nova York (2006) i en d'altres espais d'Itàlia, França, Brasil, Veneçuela, etc.

El passat any 2014 va concebre i comissariat un circuit urbà d'instal·lacions efímeres, BCN Re.Set, el qual va implicar set instal·lacions que van dissenyar arquitectes internacionals en col·laboració amb universitats en els espais públics de la ciutat de Barcelona.

I ara només citem algunes obres dels molts projectes que ha portat a terme, tots ells destacats per la seva particular manera d'entendre l'espai i per la seva innovació: a la Nostra ciutat el Mercat de Santa Caterina, el Parc de la Diagonal Mar i l'edifici de Gas Natural. També el parc dels Colors a Mollet del Vallès, El campus de la Universidad de Vigo, El Parlament d'Escòcia a Edimburg, l'Escola de Música d'Hamburg, la rehabilitació de l'Ajuntament de Utrech a Holanda, l'estació de Metro Clichy Montfermeil a París,  el Domo per a l'Expo de Milà 2015 i el Pavelló d'Espanya en l'Expo 2010 de Xangai que va ser el seu primer projecte a Àsia.

Actualment els projectes del seu estudi són la Business School de la Universitat de Xangai, torres d'oficines a Taiwan i Taichung, i l'estació de metro Centro Direzionale a Nàpols.  
Durant la seva magnífica classe magistral Tagliabue va explicar detalladament el seu projecte pel Pavelló d'Espanya en l'Expo 2010 de Xangai detenint-se particularment en els aspectes relacionats amb els materials naturals i el treball artesanal, elements constants del seu estil.

També va comentar el Domo per a l'Expo de Milà 2015 i el seu proper projecte: la il·luminació nadalenca de les Rambles de Barcelona per a aquestes properes festes.

https://vimeo.com/147268470

https://vimeo.com/147268973