Projecte commemoratiu 10è aniversari de la mort de Josep Guinovart : Llotja hi participa.

Image

El passat dia 16 de gener vam tenir el plaer de rebre a la nostra Seu de Sant Gervasi a Maria Guinovart, Presidenta de la Fundació Privada “Espai Guinovart”, que s’havia posat en contacte amb nosaltres per tal d’informar-nos que el proper dia 12 de desembre es compliran 10 anys de la mort de l’artista Josep Guinovart. Ens va explicar que des de la Fundació, amb el suport de les Institucions i de diferents espais i museus, endegaran un projecte expositiu per tal de commemorar aquest 10è aniversari que es perllongarà fins ben entrat l’any 2019, “Any Guinovart”, comissariat per l’escriptor i crític d’art Àlex Susanna, amb logotip del prestigiós dissenyador Miquel Milà que acompanyarà, juntament a la resta de logos de les entitats col·laboradores, totes les publicacions que surtin al voltant de l’Any Guinovart i que culminaran en un catàleg amb el recull de totes les activitats que s’hagin dut a terme durant aquest temps.

Donat que la formació de Josep Guinovart va estar estretament vinculada amb l’Escola Llotja, ens va proposar el seu desig que ens poguéssim afegir als actes commemoratius, la qual cosa el nostre Director va acceptar molt complagut.

El paper de la nostra Escola tindrà una doble finalitat: per una banda, apropar la figura de l’artista als alumnes que, com ells, es va formar a la Llotja i ho farem comptant , com sempre, amb moltes de les nostres especialitats, tant de Cicles Formatius com d’Estudis Superiors equivalents a Grau , atès que Guinovart va ser un artista polièdric.

Per altra banda, mostrar arreu com l’escola Llotja ha estat un referent històric en la formació de rellevants artistes en moltes disciplines i “bells oficis” des de la seva fundació el 1775 com Escola Gratuïta de Disseny i Nobles Arts  per la Junta de Comerç de Barcelona, tret que en altres ocasions ja hem assenyalat que ens caracteritza i singularitza.

Fem una mica d’exposició dels fets amb una breu ressenya de l’artista : qui és Guinovart ?; en què consistirà el “Projecte Commemoratiu Josep Guinovart 2017-2019”?

L’artista

Josep Guinovart (1927 – 2007), pintor i gravador, cartellista i escultor, és un dels artistes catalans més reconeguts internacionalment. Va passar gran part de la Guerra Civil a la vila d'Agramunt on havia nascut la seva mare, fet que l'apropà directament a la natura, les eines i els animals.

Format a l’Escola d’Arts i Oficis de la Llotja (en aquell moment, com hem dit Escola Gratuïta de Disseny i Nobles Arts ), hi consta com a alumne des del 1944 fins al 1946 en què hi conclouria els seus estudis i obtindria una beca del Foment de les Arts Decoratives (FAD), fet pel qual va poder gaudir de l'assistència a un curs de dibuix al natural amb obres primerenques , fortament marcades per Nonell i Gimeno.

Lligat en un primer moment al grup Dau al Set, va ser més tard un dels fundadors, juntament amb Jaume Muxart, Antoni Tàpies, Joan Josep Tharrats, Modest Cuixart, Marc Aleu i Jordi Mercadé, del grup Taüll que va tenir una vida efímera, realitzant durant els primers anys de la seva activitat  pintures murals, decoracions teatrals, cartells i il·lustracions.

Una beca de l’Institut Francès li va permetre al 1952 viatjar a París, on va conèixer obra original de Cézanne i Matisse, entre d’altres i moviments com el cubisme. A partir d’una primera etapa figurativa, l’obra de Guinovart evoluciona amb una temàtica de caràcter social i amb tendència al muralisme. Els corrents abstractes i l’informalisme obren noves perspectives en l’estètica de la seva pintura. En 1957, utilitzant altres recursos com la incorporació d’objectes i la manipulació lliure de la matèria, Guinovart inicia una sèrie d’experiències pròximes al assemblage o collage, a base de bidons, fustes cremades, elements de rebuig, capses, revestiments, etc. Entre la seva expressió plàstica i el seu entorn vital, constituït per la naturalesa, el camp i la terra, es genera un viu diàleg, manifestat a través de símbols que formen part d’una poètica subjectiva. Guinovart va estar guardonat amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques en 1982 pel Govern espanyol i pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya al 1990. Així mateix, el reconegut artista ostenta un llarg palmarès de premis i les seves produccions són motiu de nombroses exposicions.

La seva obra està repartida per una gran quantitat de museus i col·leccions públiques d’arreu del món , entre els quals destacaríem els Museus Guggenheim i Fine Arts Museum de Nova York, diversos museus d’Amèrica Llatina i Centre Amèrica a La Havana, Mèxic DF, Santiago de Chile, Caracas… o museus nacionals com el Museo de Arte Reina Sofía i la Fundación March a Madrid , així com un gran nombre de museus i institucions catalanes que custodien la seva obra : MNAC, Col·lecció Fundació “la Caixa”, Col·lecció Fons de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, entre moltes altres localitats nacionals i internacionals.

L’any 1994 es va inaugurar un espai d’art a Agramunt dedicat a la seva obra, població  a la qual ell sempre hi va estar vinculat. Aquest museu s’anomena “Espai Guinovart”, una Fundació que  porta el seu nom i que aquest 2017 ha estat mereixedora de la Creu de Sant Jordi, màxim guardó atorgat per la Generalitat de Catalunya.

El projecte

La Fundació Espai Guinovart , com s’ha dit, conjuntament amb centres i Institucions diverses, farà una sèrie d’actes i exposicions que giraran al voltant de la figura del desaparegut artista. Cadascun d’aquests centres i Institucions, repartits tant dintre com fora del territori, presentaran una vessant diferent del polifacètic autor :

 • Guinovart cartellista : “Temps de Cartells” al Museu de l’Hospitalet.
 • Guinovart, sensual i eròtic : “Mestre d’Amor” a la Fundació antiga Caixa Terrassa, a aquesta localitat.
 • Guinovart a París : “Guinovart le parisien”, a l’Institut Francès de Barcelona.
 • Guinovart i els preludis de Chopin : Concurs Internacional de Piano Maria Canals al Palau de la Música, a Barcelona.
 • Guinovart a Girona : “Referents”, al Museu d’ Art de Girona.
 • Guinovart i el disseny industrial : “Dissenys impossibles” al FAD, on es presentarà una catifa de Nani Marquina inspirada en obres de Guinovart.
 • Guinovart gravador : “Grabar es Arañar”, al Centro Internacional de la Estampa Contemporánea a Betanzos (Galicia).
 • Guinovart escultor-forjador : “La forja d’Hefest. Guinovart Escultòric” a la Fundació Fran Daurell al Poble Espanyol, a Barcelona.
 • Guinovart i la mediterrània : “On conflueixen la terra i el mar”, al Museu d’Art Modern de Tarragona.
 • Guinovart i la música : “GU-INNO-VART”, al Museu de la Música de Barcelona.
 • Guinovart a la dècada dels 50 : “Exposició anys 50”, al MNAC (Museu Nacional Art Catalunya), Barcelona.
 • Guinovart antològic : “Transitant Guinovart” a la Fundació Parramon Ventalló a Girona.
 • Guinovart escriu Chopin : “Variacions Chopin” a la Cartoixa de Valldemossa a Mallorca.
 • Guinovart privat : “Patrimoni”, a la Fundació Espai Guinovart a Agramunt, Lleida.
 • Guinovart dialoga amb el Museu de Lleida : “Agramuntophitecus”, al Museu d’Art de Lleida.
 • Guinovart i la seva història, conclusió : Retrospectiva Guinovart a l’Espai Volart. Fundació Vila Casas a Barcelona.

A més a més d’aquestes exposicions, el projecte compta amb altres activitats diverses, entre les quals podem destacar la col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, que posarà el nom de “Sala Guinovart” a la sala de reunions on hi ha una peça de l’artista; l’Institut del Teatre de Barcelona inclourà al seu calendari una obra de Guinovart; la Filmoteca de Catalunya presentarà documentals i entrevistes que s’han fet sobre la figura de l’artista; L’Institut de les Lletres Catalanes declararà l’any 2018, “Any Guinovart” : sis autors en llengua catalana parlaran d’una peça de l’artista ...

Els actes de presentació oficial d’aquest projecte commemoratiu es faran al mes de març en un espai emblemàtic que també ha volgut col·laborar : la Pedrera , la “Casa Milà” d’Antoni Gaudí, on hi serem convidats com a participants.

Es pretén crear un veritable “itinerari Guinovart” pels carrers i Institucions de la nostra ciutat i d’aquelles altres poblacions que tant van inspirar l’autor i dintre d’aquest “itinerari”, que és l’itinerari de la vida de l’artista , no hi poden faltar els seus orígens i la seva formació com a tal : aquesta serà la contribució i activa participació de Llotja, la “Llotja” dels pintors com Guinovart, Picasso, Cuixart, Marià Fortuny; la “Llotja dels escultors com Damià Campeny, Joan Rebull, Frederic Marès i Jaume Plensa; la “Llotja” dels arquitectes com César Martinell i Óscar Tusquests; la “Llotja” dels il·lustradors com Lola Anglada ; la “Llotja” dels dissenyadors com Gabriel Teixidó , Josep Artigas o Miquel García i Riera; la “Llotja” dels teòrics com Alexandre Cirici i Arnau Puig; la “nostra Llotja”, la que d’ençà de la seva fundació  és escola pública “d’arts i oficis” i de disseny de referència a Barcelona : la “Llotja” que des del seu passat bicentenari, des del seu present, projectem mirant al futur : la “Llotja” que ens engloba a tots!

María José Vidal

Catedràtica d’Arts Plàstiques i Disseny