PAISATGES IMAGINATS - 脌ngel Mart铆nez

PAISATGES IMAGINATS
Àngel Martínez

Inauguració: 9 d’Abril a les 19h a la Casa de Cultura Mas CatarroUna de les coses que més m’agraden és sortir a voltar, anar al bosc, caminar, fer excursions i contemplar el paisatge en tot moment. M’agrada fixar-me en la geologia del terreny, però també en petits detalls a la meva vora. A la natura, si mirem atentament, sempre hi passen coses: els núvols varien de forma constantment, el vent que mou els arbres i matolls, ocells que es desplacen, la llum i els colors canvien i l’home amb la seva dinàmica activitat. De totes les emocions, la més gran és la sentir que jo també formo part del paisatge on estic i, en ell, sento que sóc viu!

Aquests paisatges són imaginats, són més el resultat de l’evocació i de l’experiència viscuda que de l’observació directa. No m’agrada pintar directament el paisatge que pugui tenir al davant; sempre penso que la meva pintura no estarà mai a l’alçada del seu model. En canvi, en els meus paisatge, algunes regles de perspectiva i de lògica disposició dels elements a l’espai, es canvien, es transformen, ja que no responen a una voluntat de copiar o reproduir un indret en concret, sinó a la de crear una nova imatge amb prou força expressiva i d’una bellesa pròpia

Aquestes escenes no són només visions estàtiques i descriptives, en elles sempre hi passa alguna cosa en relació a l’activitat humana o als fenòmens de la natura com una tempesta, la sortida de l’Arc de Sant Martí, una posta de sol, una carretera que travessa una vall per on circulen alguns vehicles, un far que il·lumina algun vaixell que surt a pescar, etc.
El tret comú de totes aquestes composicions és la meva experiència personal amb el paisatge. Els espais rurals o marins pintats són propers a mi i jo he estat i visc en llocs similars. També he viscut dies de pluja, de vent, he vist passar una bandada d’ocells migrant cap algun país, uns núvols incendiats en una posta o sortida de Sol, el camí serpentejant que traça el riu... Cada paisatge és la recreació d’un lloc i d’un moment, que si bé no existeixen exactament iguals a la realitat, sí que els faig reals en cada pintura, a partir dels meus records i emocions.

Presentació Paisatges Imaginats. (pdf)