Jordi i Josep Castells Planas. Constructors d'escenografies

Image

Data: 24 d´Octubre del 2017.
Hora: 12,30 h.
Seu: Llotja Sant Gervasi a l'hemicicle .
Professor responsable: Jordi Plana.
Arrel de l´experiència com a professor en pràctiques. Fons Europeu curs 2016-18.

En Jordi Castells ens explicarà els processos creatius a partir de l'exposició d'imatges de les feines realitzades en el món del teatre, el cinema, la televisió i espais museístics.    

Amb els treballs escenogràfics d'en Jordi i en Josep Castells, l’espectador podrà copsar com l’escenografia tradueix plàstica i artísticament un concepte, un text o una idea, responent a les necessitats de l’espectacle. Per fer-ho , s’embolcallen amb materials diversos que van des de la pintura a la fusta o d’altres materials de caràcter més industrial. La conferencia  mostrarà com s’utilitza l’espai per crear un ambient, i ens faran un repàs a la seva trajectòria, on l’espectador podrá gaudir de l'experiencia d'un taller d'escenografia de referència en el món escenogràfic.

Jordi i Josep Castells Planas

Nascuts a Cardedeu l’any 1947, Jordi i Josep Castells Planas porten més de 40 anys en la professió d’escenògrafs.

S’introdueixen en el món de la pintura en el taller familiar i mostren des de la joventut inquietuds culturals que els porten a formar part d’entitats culturals i teatrals de Cardedeu on hi participen dirigint i actuant però també creant les escenografies i el vestuari.

És a partir de l’el.laboració dels cartells per a obres teatrals de Dagoll Dagom, Pep Bou, Pepe Rubianes o l’Orquestrina Galana entre d’altres que s’introdueixen en el món de l’escenografia. Han treballat i continuen treballant per a companyies teatrals com el Dagoll Dagom, La Fura dels Baus, La Cubana, Comediants, el Teatre LLiure, el Teatre Nacional de Catalunya, o La Perla29...  Participen en pel·lícules d’èxit com “El Orfanato” de Juan Antonio Bayona , “El perfum” de Tom Tykwer o la més recent  "Incerta glòria" d'Agustí Villaronga.

També han realitzat el disseny i la construcció de decorats per sèries de televisió com "Porca misèria", "Infidels" i "Ventdelplà" entre d'altres.

Han treballat a altres països com Portugal, Alemanya, Itàlia, Gran Bretanya , França o Xina.

Recentment han col·laborat amb la galeria Mayoral duent a terme diferents creacions artístiques i escenogràfiques i són els autors del teló  de l'obra teatral “Scaramouche” de la Companyia Dagoll Dagom.

L'any 2014 publiquen el llibre "Castells i Planas. Constructors d'escenografies" on s'hi recull  la seva trajectòria professional, escrit per en Damià Barbany i editat per Arola editors

Per tota aquesta trajectòria, el 2015 se’ls hi va concedir la Creu de Sant Jordi, el guardó Vallesans de l’any i la creu de Terme de Cardedeu.