Olga Sacharoff ve茂na de la Llotja

Espai Blanc, seu Sant Gervasi

Inauguració: dimecres 13 de desembre a les 19.00 hores

Del 13 de desembre de 2017 al 16 de febrer de 2018

Horari: de 10.00 a 20.00 hores

Artistes participants:  Carla Arenas, Pepa Busqué, Alicia Gallego, Montserrat Garriga, Núria L. Ribalta, Juan Carlos Lozano, Àngel Martínez, Lourdes Perlas, Pere Pich, Maria José Vela, Andreu Vilasís i Agnès Wasserman.

Comissariat: Elina NorandiEl 2017 es compleixen cinquanta anys de la mort a Barcelona de la pintora Olga Sacharoff (1881-1967), nascuda a Geòrgia però fortament arrelada a Catalunya. El Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar declarar l’efemèride com a commemoració oficial d’aquest any.

Olga Sacharoff va néixer a Tbilisi, on va estudiar Belles Arts, però aviat es va traslladar a París, al barri de Montparnasse, on va exposar la seva obra als principals salons d’avantguarda. Amb motiu de les dues guerres mundials, fa estades a Tossa de Mar, punt de trobada de molts artistes d’avantguarda, i a Barcelona, on s’instal·la definitivament l’any 1940.

Va utilitzar tota mena de tècniques, oli, aquarel·la, pastel, collage o aiguafort, i diversos gèneres i temàtiques com bodegons, paisatges, quadres de flors, escenes quotidianes i retrats. També va il·lustrar obres literàries, com el llibre de Clementina Arderiu Sempre i ara. L’any 1953 es va fer una exposició antològica de la seva obra a Barcelona. També va exposar a París, Londres, Nova York, etc.

L’Escola Superior de Disseny i Art Llotja és una de les institucions que col·laboren en la celebració de l’Any Sacharoff organitzant l’exposició “Olga Sacharoff veïna de la Llotja”, ja que l’artista vivia molta a prop de la nostra Escola, al carrer de Balmes.

Dotze professors/es de l’Escola Llotja han volgut triar una obra d’Olga Sacharoff amb la qual han establert un diàleg que els va portar a realitzar una obra dintre dels seus propis estils característics, amb la utilització de tècniques properes a l’artista.

El resultat és un conjunt d’obres que interpel·len la pintura de Sacharoff, demostrant l’actualitat i permanència del seu discurs artístic.