Pilar Dolz i l’ofici de gravar

El pròxim dia 02/03/23 inaugurem l’exposició que el Departament d’Arts del llibre de l’escola d’art i disseny Llotja dedica a la gravadora Pilar Dolz Mestre.

L’exposició de Pilar Dolz, artista i galerista, presenta una selecció de les seves estampes, un corpus significatiu de la seva obra gràfica original realitzada en el transcurs de més de quaranta anys de treball creatiu. La dedicació en què s’ha involucrat al llarg dels anys, manifesta l’orgull de tindre un ofici i el compromís de sotmetre’s a les seves exigències, a l’aportar-les en l’exercici del seu treball i compartint amb el seu coneixement el seu taller amb altres artistes.

Ens trobem enfront d’una creació gràfica i personal que s’ha exposat a centres d’aquí i de fora, i que és fruit de la seva formació desenvolupada en diversos tallers nacionals i internacionals. Una trajectòria professional que s’inicia en els anys 1970-1973 als tallers d’arts del Ilibre de Barcelona i que després, amb gran activitat, seguirà formant-se a l’Acadèmia Pietro Vanucci de Perugia i a l’institut Estatal d’Art, Acadèmia Rafaello al Palau Ducal d’Urbino, a Itàlia. AIIà assistirà als tallers de gravat en relleu-xilografia amb el professor Sanchini, gravat calcogràfic amb el professor Renato Bruscaglia i litografia amb el professor Carlo Ceci. També treballarà a les estamperies Santa Chiara i Posterula amb els germans Tiboni, que consolidaran el seu aprenentatge i ofici de la impressió a color, sobretot en la litografia.

Cal esmentar com a fet rellevant, ja que ha estat per a ella una experiència tan vital com central, la Ilarga estada a principis de 1983-85 a Paris per treballar a Atelier 17, de Stanley Wiìliam Hayter, així com al taller de Henri Goetz. Aleshores podem afirmar que la mostra d’aquest conjunt d’estampes són l’empremta de la seva trajectòria artística a la recerca del color, on la fita de l’obra està marcada en l’aprofundiment del coneixement de les tècniques, fins aconseguir la imatge de les seves inquietuds i vivències i traslladar- les al paper. Totes mostren un camí essencial cap a l’abstracció de relats íntims, sempre des de la consideració i l’estima de l’ofici i el compromís.

Comissariada per Antònia Vilà

Us esperem a l’espai Sala Nau U de la Seu de Llotja St. Andreu, durant tot el mes de març.