“Retrats”. Exposició d’Esmalts Artístics de Llotja

Del 2 al 26 de maig de 2023
Centre Cultural la Bòbila
Plaça de la Bòbila, 1. 08906 L’Hospitalet
www.labobila.cat

El retrat i l’autoretrat són dos gèneres artístics que se centren en la representació de la figura humana de forma molt real o idealitzada. El retrat representa a una persona específica, mentre que l’autoretrat és una obra en què l’artista es representa a si mateix. Es practica en pintura i escultura i, en els segles XVIII i XIX, just abans de la fotografia, en arts de la miniatura com la pintura sobre porcellana i l’esmalt al foc sobre metalls, així com també sobre ivori, vitel·la o pergamí, amb diferents intencionalitats i finalitats socials.


Partint d’aquest hàbil gloriós passat i centrats en la disciplina de l’esmalt al foc sobre metalls, s’ha proposat a l’alumnat de La Llotja un treball lliure de retrat entre ells o d’autoretrat, amb resultats molt interessants i interpretacions ben diverses. En concret, l’autoretrat és un exercici enriquidor, ja que suposa una forma d’autodocumentació i descobriment d’un mateix. Una representació que, a nivell físic, permet adonar-se que ens coneixem menys del que creiem i en canvi permet projectar les nostres personalitats i emocions amb facilitat, d’una forma abstracta o expressionista, realista o informal. Són treballs d’observació i representació amb línia, color, taca i tècniques clàssiques o experimentals.


Per tant, les peces aquí mostrades són un bon termòmetre de la riquesa d’aquesta especialitat poc coneguda, tan rica en emocions i recursos, que ens diu molt tant del grup
de persones que l’escull com de les seves inquietuds i de les possibilitats d’expressió que permet.


Dra. Núria López-Ribalta.
Catedràtica d’Arts Plàstiques, especialista en esmalt.