Diapoteca històrica

Diapoteca d'història de l'art, del segle passat

La Llotja conserva una important col·lecció de transparències entre vidres en blanc i negre, antecedents de les diapositives en color, populars a partir dels anys 70.

L'ensenyament de la història de l'art va ser una matèria neuràlgica en aquests centres d' art. Abans de la digitalització la forma pionera per a la pedagogia de la història de l'art van ser aquestes transparències projectables. Es tracta d'un conjunt d'unes 5.800 imatges, procedents de l'antiga seu de Llotja de la Plaça Verònica de Barcelona, l'antic Bolsin, des de 1940 i fins l'any 2009. Són positius sobre vidre emulsionat en blanc i negre, partint d'un negatiu realitzat també sobre vidre. Alhora protegides per un altre vidre
superposat i precintat amb cinta encolada de paper negre.

Mides: 10 x 8,5 cm i un gruix de 3 mm. la qualitat fotogràfica és alta, equivalent a uns 400 megapíxels digitals actuals.

La temàtica del conjunt reuneix història de l'art i l'arquitectura, escultura, pintura, dibuix, ceràmica, orfebreria, tèxtil i arts afins.
Possiblement aquestes diapositives es van utilitzar almenys a les aules des de 1900 i fins ben entrats els anys 50. La procedència dels originals es sobretot francesa, documentades des de 1889 i també autòctona, de l'arxiu Mas i de fotògrafs catalans de renom com F. Serra.