“L’esperit del paisatge. Imaginari de camins i matolls” de Montse Noguera

Exposició d’obra de Montse Noguera, a la Sala Cal Bach de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, del 29 de maig al 5 de juny amb motiu de la setmana de la natura. L’exposició de títol “L’esperit del paisatge. Imaginari de camins i matolls” és una mirada poètica al Lluçanès a través de dues seleccions molt especials:

1 – Dibuixos de camins al grafit que recreen el ressò interior i l’adhesió a l’ànima dels llocs viscuts del Lluçanès com a gest d’identitat, de llibertat i de respecte als espais col·lectius de la pertinença.

2 – Obra “matolls”: un conjunt de dibuixos i investigacions que evoquen el tercer paisatge del Lluçanès des d’un ús disruptiu de la tècnica vectorial que esdevé, metafòricament, un altre “tercer paisatge” del vector, al marge de l’imaginari col·lectiu i els hàbits de producció. El concepte tercer paisatge fou definit pel paisatgista francès, Guilles Clement, com els fragments irresoluts del jardí planetari, aquells espais no antropitzats, llocs de transició, voreres de camps i camins, on la natura fa florir el que no podria fer-ho a cap altre lloc, on assaja la diversitat, l’adaptació al medi i la intel·ligència a través de poderoses dinàmiques.

L’exposició es completa amb textos vers la concepció de l’esperit del paisatge i com es teixeix a través del tercer paisatge i dels camins com a línies d’observació, creadors d’imatges compartides que donen un punt de vista especial als espais que els circumden.

L’autora també farà dues sessions explicatives, els dies 4 i 5 de juny a les 10 h, a la mateixa sala Cal Bach sobre l’obra: “El somieig del paisatge infinit. En memòria d’un camí com a espai de repetició”, un treball d’investigació realitzat en el Màster de Producció i Recerca Artística de la Facultat de Belles Arts de la UB. Els camins parlen de l’ésser humà, de qui som, del passat i present, i del fet inesborrable dels espais viscuts. L’obra treballa la representativitat del paisatge des de la lenta visió del caminant.