HISTÒRIA I SEUS

L’Escola Superior de Disseny i d’Arts Llotja és una escola pública el titular de la qual és el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Hereva de la Escuela Gratuita de Diseño, fou creada el 23 de gener de 1775 per la Reial Junta Particular de Comerç de Barcelona. Les primeres aules es van instal·lar al pis alt de l’edifici de la Casa Llotja de Mar; d’aquí el seu nom popular i avui oficial. El seu objectiu fundacional va ser formar dibuixants que, instruïts en el gust correcte que van imposar els nous corrents neoclàssics, fossin capaços de dissenyar objectes i motius ornamentals que serien fabricats per les noves manufactures, impulsant la producció i el comerç.

La_Llotja_facana_del_Pla_de_Palau

Molt aviat però, es va transformar en Escola de Nobles Arts (1800) i va dedicar la principal activitat a la formació de pintors i escultors, així com d’arquitectes, essent la primera escola de Catalunya en impartir estudis d’Arquitectura (1817).

historiaA inicis del segle XX l’Escola passarà a ser primer Escola Superior d’Arts i Indústries i Belles Arts (1900) i després, separades les indústries, Escola d’Arts i Oficis Artístics i Belles Arts (1910). No és fins al 1944 quan els estudis de Belles Arts passen a constituir-se en una escola independent. D’aquesta manera, gairebé la totalitat dels artistes catalans i no catalans d’aquest extens període van rebre formació a la Llotja, com ara Picasso, Torres-García, Miró, Nonell i més recentment, Jaume Plensa. I, en els últims anys també ha contribuït a la formació de joves creadors que estan marcant una línia creativa i pròpia de disseny, com Zazo & Brull, Enoc Armengol, Albert Estruch, Xavier Mañosa o Sergio Mora, entres d’altres. A més dels ja coneguts Òscar Tusquets, Joan Lao o Eugeni Quitllet, que van començar la seva formació al centre.

Seguint el model renaixentista i neoclàssic, des dels seus inicis, la formació del dissenyador estava basada exclusivament en el dibuix, mentre que la formació pràctica continuava adquirint-se fora de l’Escola. El 1910 s’introdueixen els tallers, donant lloc a les especialitats artístiques, algunes de les quals es conserven fins avui. El disseny va continuar impartint-se, però no serà fins la publicació de la LOGSE -que va implantar els cicles formatius d’Art i Disseny i també els Ensenyaments Superiors de Disseny (2002), equivalents a una diplomatura universitària- que se’n va recuperar el nom. El resultat de tot aquest procés és un centre educatiu de llarga tradició, que ofereix un gran ventall d’especialitats i nivells educatius, d’assignatures i mòduls teòrics, històrics, tecnològics, legals, experimentals, projectuals i pràctics, constituint un exemple gairebé únic d’interrelació entre els diversos camps del coneixement i la creació artística.

Actualment, l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja, que celebrarà el 23 de gener de 2015 el seu 240è aniversari, és un centre d’ensenyament artístic públic on la investigació i la difusió de propostes vinculades a les pràctiques de disseny i artístiques es desenvolupen també des de allò col·lectiu. És un centre compromès amb el seu entorn immediat, que treballa amb el context nacional i internacional, interactuant amb projectes individuals i de co-participació de pràctiques de disseny i d’art contemporani.

llotja_avui

L’Escola Llotja es posiciona amb una línia d’acció centrada en l’activitat educativa, però sense perdre el context i la interacció social, tant com espai de debat i de recerca, com d’inserció laboral i participació ciutadana. L’art i el disseny dins del procés educatiu faciliten espais de producció, que s’obren a la recerca i la innovació responsable. Llotja entén la pràctica creativa com una pràctica que pot incidir, interactuar i transformar l’espai social i cultural.

Entenem que els processos pedagògics consisteixen en la creació i seguiment d’experiències, transmissió de coneixements i valors, amb els recursos i infrastructures al nostre abast, en relació amb vivències sorgides des del context i les necessitats del nostre entorn.

LES DUES SEUS DE LLOTJA
L’Escola Llotja té dues seus: una a Sant Gervasi, al carrer Ciutat de Balaguer, on hi ha la seu administrativa; i una segona al carrer Pare Manyanet, a La Sagrera – Sant Andreu, dotada amb més de 7000m2 de tallers, aules i espais expositius propis fa convenis de col·laboració amb altres espais expositius per generar un intercanvi de mirades i experiències.

seu_ciutat_balaguer

seu_sant_andreu

Per complementar la formació, es duen a terme activitats culturals i de recerca que es tradueixen en seminaris, workshops, conferències, participació en fires i exposicions, dins i fora dels espais propis. A la seu de La Sagrera-Sant Andreu, La NauU, és un espai polivalent de 800m2 on es realitzen algunes d’aquestes activitats. I a la seu de Sant Gervasi, l’Espai Blanc, de 70m2, s’hi fan mostres i tallers de caire bàsicament pedagògic.

Comentarios cerrados