Temps per la ceràmica i l’escultura. Una reflexió sobre l’art contemporani.

Fins al 18 de maig, exposició 240+ Temps compartit, alumnes de Belles Arts i ESDA Llotja

PROFESSORS RESPONSABLES: Jordi Plana, Montserrat Altet, Rosa Besso

NOMBRE I NOMS DELS ALUMNES: 5; Ruth Cepedano, Laia Pascual, Anna Ferrer, Silvia De Dios, Gerard Prat.

DEPARTAMENTS: Departament d’Escultura i Departament de Ceràmica
ASSIGNATURES: Taller de volum, Taller de Ceràmica, Projectes de Ceràmica.

ceramica

DESCRIPCIÓ:
Aquest projecte neix a partir d’una reflexió sobre la història compartida de  l’Escola Superior de Disseny i d’Art Llotja de Barcelona i la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

L’Escola Superior d’Art i Disseny Llotja de Barcelona és una de les Escoles d’Art i Disseny més antigues d’Europa. Va ser fundada per la Real Junta Particular de Comercio de Barcelona el 1775, amb el nom de Escuela Gratuita de Diseño, degut a una demanda molt específica del potent sector tèxtil de Catalunya, que en aquell moment necessitava bons dibuixants per a la indústria de la fabricació d’Indianes. Després es va anomenar Escuela de las Nobles Artes o Escola Llotja, que des de 1819 acolliria també els estudis d’Arquitectura. De l’Escola Llotja va néixer, no tan sols la Facultat d’Arquitectura el 1871, sinó també l’actual Facultat de Belles Arts.

ceramica ceramica

Segons consta en els arxius, el 1939 es parla de la separació de Belles Arts de l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona el 1940, però comparteixen els espais a l’edifici de Passeig d’Isabel II num.1 Casa Llotja de Mar – i no serà fins el 1945 que Belles Arts se’n va a la seu del carrer Avinyó, Barcelona.
El professorat implicat en el projecte ha convidat al seu alumnat de ceràmica i d’escultura a indagar sobre el concepte del “temps”. Una investigació que els ha permès d’experimentar i estudiar diferents temes que pertanyen al passat de l’Escola, i crear a partir d’aquests, obres contemporànies en qualsevol de les dues disciplines artístiques.

20_SA_005

20_SA_006 20_SA_007

ACTIVITATS:
En paral·lel, hem iniciat una col·laboració amb el Departament d’Escultura de la Facultat de Belles Arts, per tal de realitzar una exposició conjunta amb els treballs del seu alumnat que també ha reflexionat i s’ha expressat en diferents suports artístics sobre el concepte del temps.

Aquesta col·laboració ens permetrà durant un temps unir les dues escoles en una exposició  anomenada “Temps per la ceràmica i l’escultura. Una reflexió sobre l’art contemporani” , del 13 d’abril al 18 de maig a la sala Espai Blanc, i l’any que ve a la sala d’exposicions de la Facultat de Belles Arts.

El projecte compta amb una conferència  del professor Salvador Juanpere, professor de la Facultat de Belles Arts, Universitat de Barcelona a l’Escola Superior de Disseny i d’Art Llotja de Barcelona. Aquesta xerrada, “Els instruments i els referents”, servirà com a primer punt de contacte entre els dos grups d’alumnat implicats (de Llotja i de la UB).

CONTEXT:
Arran de la història compartida entre Belles Arts (UB) i l’Escola Llotja, el projecte indaga sobre l’evolució de dues tècniques (escultura i ceràmica) durant les últimes dècades.
En aquesta indagació la professora de Ceràmica de l’Escola Llotja i alhora Doctora Montserrat Altet ens introduirà en un text on reflexionarà sobre la “Ceràmica dins l’art contemporani”

20_SA_004

TIPUS D’ARXIU:
La informació que  té l’Escola Llotja i que el professor Albert Rovira està  recopilant per tal de fer una petita xerrada el dia de la inauguració de l’exposició conjunta.
El procés de producció també té com a referent els treballs d’alumnes i ex-alumnes, i texts reflexionant sobre la ceràmica contemporània.

ÚS I PRESÈNCIA EN EL PROJECTE:
El projecte comença sota la proposta del Departament de Ceràmica el curs 2014-15 amb els professors implicats com són Montserrat Altet. Rosa Bessó i Jordi Plana (Coordinador de Ceràmica).

ÀMBITS DE TREBALL:
Història de l’Escola

AGRAÏMENTS:
Volem donar les gràcies als alumnes seleccionats que participaran en l’exposició  amb els seus treballs que han estat realitzats durant la seva formació a l’Escola Llotja al departament de Grau Superior de Ceràmica i Escultura dins les matèries de Taller de Ceràmica, Projectes i Escultura en Volum i Projectes.
Aquests alumnes van rebre la formació de professors de tallers de ceràmica, motlles , volum i projectes com ara Montserrat Altet,  Jordi Plana,  Carles Molins i Dolors Blesa i Alicia Rueda durant els anys 2012 al 2014.
També volem donar les gràcies a la Facultat de Belles Arts en especial al departament d’Escultura i als seus professors Albert Valera i Salvador Juanpere, així com als seus alumnes que també participaran a l’exposició.

Añadir a favoritos el permalink.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>