La Llotja il·lustrada. 240+ Arts Libris, Fira Internacional de la Edició Contemporània

12_SA_005PROFESSORES RESPONSABLES:  Isabel Àlvarez, Elvira Domínguez i Alicia Gallego

NOMBRE I NOMS DELS ALUMNES: 35;
1A: Eva Aguilella, Sergi Amoedo, Clara Arnas, Mariona Brunet, Feli Calderón, Daniela Cardenas, Ferran Castellnou.
1B: Daniel Garcia, Adrià Garcia, Mireia Garcia, Mariona Guinaliu, Patrícia Martínez, Marta Oliveras, Francisco Manuel Pérez, Carla Pérez, Myrna Prieto, Pau Pujadas, Gerard Vilajoana, Xavi Chiva, Ainoa Flores, Adrián Febrero.
1C: Oksana Petrushchak, Maria Roca, Rubén Rosanas, Daniel Ruiz, Laia Sánchez, Lorena Sánchez, Sergi Serra, Marina Silván, Lara Tomás, Jan Vallverdú, Mónica Vázquez, Maria Velat,
Mónica Velázquez, Eduard Vidiella.

DEPARTAMENT: Il·lustració
ASSIGNATURES: Dibuix aplicat a la il·lustració, Tècniques d’expressió gràfica, Tècniques gràfiques tradicionals.
NOMBRE DE PROJECTES: 3 projectes presentats conjuntament a Art Libris.

12_SA_002DESCRIPCIÓ:
Participació a Arts Libris, Fira Internacional de la Edició Contemporània del 23 al 26 d’abril de 2015 (Arts Sant Mònica Centre de la creativitat). Des del departament d’Il·lustració, i a partir de la recuperació d’ex-libris, dissenys d’Indianes i il·lustracions d’alumnes històrics de l’escola, es convida als alumnes de tres assignatures (Dibuix aplicat a la il·lustració, Tècniques d’expressió gràfica, Tècniques gràfiques tradicionals) a respondre a aquestes obres, il·lustracions i dibuixos d’una altra època, amb la creació de les seves pròpies imatges. Una forma experiencial d’observar, analitzar i establir un diàleg entre els treballs del passat i els exercicis dels alumnes actuals de Llotja.
Per tal d’aconseguir advertir aquestes relacions, l’exercici s’organitza per parelles. Els alumnes trien la peça amb la qual estableixen diàleg i es presenten ambdues propostes conjuntament. D’aquesta forma, es tracta d’accentuar aquells elements que descriuen una continuïtat en el temps, és a dir, les relacions entre els treballs no s’estableixin simplement des de criteris cronològics, sinó que faciliten una observació crítica sobre qüestions d’estil, problemes tècnics, temàtica, etc., preocupacions creatives, motivacions, etc.

 

12_SA_001

12_SA_003

12_SA_004
PROJECTE 1
Assignatura: Dibuix aplicat a la il·lustració
Professora: Elvira Domínguez López
Proposta: representació d’un referent real, un element orgànic i natural escollit per l’alumne.
Treball de representació de la realitat a través de diferents mètodes: observació intuïtiva, mètode d’anàlisi, constructiu, descriptiu, fins a  arribar a un dibuix científic. Tècnica: Llapis grafit de diverses dureses sobre paper d’aquarel·la. A partir d’aquests dibuixos científics es realitzaran estampats. Paral·lelament es fa una recerca d’estampats d’Indianes. La proposta final serà una selecció d’estampats d’Indianes amb els estampats fets pels alumnes, i una selecció dels millors treballs de dibuix científic.

 

12_SA_006

12_SA_008
PROJECTE 2
Assignatura: Tècniques d’expressió gràfica
Professora: Isabel Àlvarez Martí
Proposta: passat i present dels nostres il·lustradors/es. Reunirem en un “quadern”  Il·lustracions  de diferents èpoques, estils i tècniques junt amb una selecció de treballs fets a classe. La tècnica predominant serà el llapis grafit i la tinta xinesa.
L’objectiu d’aquesta proposta és fer palesa la continuïtat en el temps dels ensenyaments a  Llotja  a partir d’una selecció d’ il·lustradors/es. El lligam entre les diferents èpoques serà la tècnica emprada en cada il·lustració.

PROJECTE 3
Assignatura: Tècniques gràfiques tradicionals
Professora: Alícia Gallego García
Proposta: Realització d’ex-libris en homenatge als il·lustradors/es que hagin estudiat a Llotja al llarg d’aquests 240 anys. Utilitzarem la tècnica del linòleum a color. Es farà una edició de 5 exemplars de cada ex-libris.

ACTIVITATS:
Participació de La Llotja il·lustrada, projecte conjunt de les tres assignatures (Dibuix aplicat a la il·lustració, Tècniques d’expressió gràfica i Tècniques gràfiques tradicionals), a Arts Libris, Fira Internacional de la Edició Contemporània del 23 al 26 d’abril de 2015 (Arts Sant Mònica Centre de la creativitat).

12_SA_007

CONTEXT:
Tant el departament d’Il·lustració, com el d’Arts del Llibre d’ESDA Llotja, han presentat els seus projectes i exercicis amb els alumnes a Arts Llibris, Fira Internacional de la Edició Contemporània des de fa més de quatre edicions. Una oportunitat de professionalitzar i difondre els projectes dels alumnes, la labor de departaments assignatures i l’escola en general, al mateix temps que facilita compartir un espai de contacte amb altres professionals del sector, noves iniciatives, propostes innovadores, etc., establint-se una continuïtat entre els àmbits professional i de formació de l’alumnat.

TIPUS D’ARXIU: ÚS I PRESÈNCIA EN EL PROJECTE:
Creació d’un catàleg consultable, que per parelles presenta el material documental i les noves creacions dels alumnes, de manera que els documents, el material pedagògic i les respostes de l’alumnat comparteixen un mateix espai.

ÀMBITS DE TREBALL:
Història de l’escola
Art i pedagogia
Professionalització

AGENTS I ENTITATS PARTICIPANTS:
Arts Llibris, Fira Internacional de la Edició Contemporània

+ INFO I LINKS:
www.artslibris.cat

Añadir a favoritos el permalink.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>